Ο Ιππικός Όμιλος Πλακιά

Ο Ιππικός Όμιλος Πλακιά (πρώην Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας Alianthos) είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε στον Πλακια Κρήτης από τον Νίκο Ι. Βαρδάκη. Ο Νίκος πάντα ήθελε να συνδυάσει τη μεγάλη του αγάπη για τα άλογα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τουρισμό. Το κέντρο ιππασίας άρχισε τη λειτουργία του το 2004, και αναπτύχθηκε σιγά-σιγά ώστε σήμερα να είναι γνωστό ώς "το καλύτερο μέρος για βόλτα με άλογο" σε όλη τη νότιοδυτική Κρήτη. Από το 2013, συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες ιππασίας στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα και διοργανώνει εκδηλώσεις ιππικού ενδιαφέροντος.


Περιγραφή

Ο ιππικός όμιλος βρίσκεται στην περιοχή Δαμνόνι του Πλακιά σε μια έκταση εξήντα στρεμμάτων (έξι εκτάρια), μόλις 30 Km μακριά από την πόλη του Ρεθύμνου στην Κρήτη(25 λεπτά χρόνος οδήγησης).

Ο ιππικός όμιλος διαθέτει δύο μεγάλα λιβάδια με ελιές όπου τα άλογα και τα γαϊδουράκια μπορούν να βοσκήσουν και να περιφέρονται ελεύθερα. Κάθε άλογο έχει το δικό του ευρύχωρο στάβλο για να φιλοξενηθεί σε περίπτωση που καιρικές συνθήκες είναι άσχημες (για μια χρονική περίοδο ίση με το 10% περίπου του έτους). Επιπλέον υπάρχουν 3 χώροι εκπαίδευσης και μια μικρή αρένα για την πραγματοποίση των μαθημάτων των αναβατών και της εκπαίδευσης των αλόγων, άφθονοι χώροι για την περιποίηση και φροντίδα των αλόγων, και ένα μικρός χώρος γραφείου.

Η αγέλη των ζώων μας αποτελείται από 30 άλογα διαφόρων φυλών όπως: Shetland ponies, Γεωργαλίδικα (κρητική φυλή), Merens, ημίαιμα Shire κ.α. καθώς και 20 γαϊδουράκια, ιδιαίτερα ήρεμα και πολύ φιλικά στα παιδιά.

Το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο και ομιλεί αρκετές γλώσσες. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην καθοδήγηση εκδρομών ιππασίας, στην εκπαίδευση των αναβατών και σκοπό έχουν να σας κάνουν να βιώσετε μια ασφαλή εκδρομή με άλογα ή γαϊδουράκια που θα σας μείνει αξέχαστη. Μέσα στις αρμοδιότητες του είναι η φροντίδα των ζώων, η διαμονή τους και η εκπαίδευσή τους.

  • Ομιλούμε τις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά.
  • Ώρες λειτουργίας: 08.00-14.00 και 16.00-20.00. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ώρες λειτουργίας του ιππικού ομίλου μπορεί να αλλάξουν, λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Υπηρεσίες Ποιότητας

Ο Ιππικός Όμιλος Πλακιά είναι πολύ οργανωμένος, ακολουθώντα τα ευρωπαικά πρότυπα. Τα άλογα και τα γαϊδουράκια λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες φροντίδες από το προσωπικό και εξειδικευμένους κτηνιάτρους, με συνεχείς εμβαλιασμούς και αποπαρασιτοποίηση.

Κάθε έξι εβδομάδες ο πεταλωτής φροντίζει για τις οπλές των αλόγων. Επειδή τα άλογα ζουν σε αγέλη, φορούν πέταλα μόνο στα μπροστινά πόδια, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί μεταξύ τους ειδικά όταν υπάρχουν "αλλαγές στην ιεραρχία" της αγέλης. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα για τη δουλειά που κάνουν, επειδή λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην Κρήτη, τα άλογα αναπτύσσουν που σκληρές οπλές.

Τα άλογα και τα γαϊδουράκια που χρησιμοποιούμε για τους εκδρομές επιλέγονται ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, την ιδιοσυγκρασία τους και τα χαρακτηριστικά και τις προτιμήσεις του αναβάτη τους. Ταυτόχρονα στόχος μας είναι να μοιράσουμε το φόρτο εργασίας δίκαια, ώστε όλα τα μέλη της αγέλης να κάνουν εκδρομές τακτικά, με συχνότητα που δε θα τα κάνει να αποκτήσουν αυτοματισμούς και να νιώθουν ότι εκτελούν μια βαρετή ρουτίνα. <π>Τα περισσότερα από αυτά είναι μικρού μεγέθους, διότι η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αυτού του μεγέθους άλογα προσαρμόζονται ευκολότερα στις συνθήκες της Κρήτης.


Διακρινόμαστε για την αγάπη των ζώων

Το προσωπικό μας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην περιποίηση και την βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των ζώων στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Πλακιά. Το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, τα άλογα και τα γαϊδουράκια το περνούν στους ελαιώνες όπου μπορούν να βοσκήσουν και να περιφέρονται ελεύθερα, απολαμβάνοντας τη φύση και το κλίμα της νότιας Κρήτης. Μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, φιλοξενούνται σε ευρύχωρους ατομικούς σταύλους.

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα δίνεται στα γαϊδουράκια, ένα είδος το οποίο ενώ πριν από μερικές δεκάδες χρόνια αποτελούσε το κύριο μέσο μετακινήσεων και αγροτικών εργασιών, σήμερα βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Σε συνεργασία με τη φιλοζωϊκή οργάνωση Animal Action, ο Ιππικός Όμιλος Πλακιά φιλοξενεί και φροντίζει όλα τα εγκαταλειμμένα και γέρικα άλογα της περιοχής. Μάλιστα πολλά από αυτά έχουν ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις τους και συνοδεύουν τους επισκέπτες μας στις ιππικές διαδρομές.