Πλακιάς, Κρήτη

Ο Ιππικός Όμιλος Πλακιά, βρίσκεται στο Δαμνόνι του Πλακιά, μόλις 30 Km νοτιότερα από την πόλη του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ο Πλακιάς είναι ένας πανέμορφος τουριστικός προορισμός στη νότια πλευρά της Κρήτης, που είναι φημισμένος για τις απίθανες παραλίες του και την φυσική ομορφιά του.


Ο Πλακιάς ξεκίνησε αρχικά ώς ένα μικρό ψαροχώρι, χτισμένο δίπλα σε μια προβλήτα ψαράδων. Η πρώτη επίσημη αναφορά για τον Πλακιά γίνεται στην απογραφή του 1961, που περιγράφεται σαν τον οικισμό έξι οικογενειών ψαράδων. Αντίθετα, η ιστορία των χωριών γύρω από τον Πλακιά, τη Μύρθιο και τα Σελλιά μας οδηγεί πίσω στον 10ο περίπου αιώνα όταν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς ΙΙ, (961 μ.Χ.), έφτιαξε δρόμους και γέφυρες για να συνδέσει μεταξύ τους τα χωριά αυτά.

Διαθέτει μια θαυμάσια αμμώδη παραλία μήκους 1400 μέτρων και πολλές άλλες πανέμορφες παραλίες σε πολύ μικρή απόσταση (Σούδα, Δαμνόνι, Αμούδι, Αμουδάκι, Σχοινάρια κ.α.). Στα ανατολικά βρίσκεται το περίφημο Μοναστήρι της Πρέβελης, και η παραλία της Πρέβελης με το φοινικόδασος.

Υπάρχουν δύο δρόμοι που οδηγούν στον Πλακιά από το βορινό τμήμα του νησιού, διασχίζοντας μεγάλους ορεινούς όγκους μέσα από δύο φαράγγια: το Φαράγγι του Κοτσιφού στα βόρεια του Πλακιά, και το Κουρταλιώτκο Φαράγγι στα βόρειοανατολικά.

Ο Πλακιάς τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε αρκετά σε ένα μοντέρνο τουριστικό θέρετρο. Η περιοχή προσφέρει πολλές διευκολύνσεις στους επισκέπτες, μεγάλα ξενοδοχεία και μικρά οικογενειακά διαμερίσματα, οργανωμένες παραλίες, super markets, κάθε είδους καταστήματα, ταβέρνες και ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.


Η περιοχή


Αποστάσεις από Πλακιά

Απόσταση προς: Περιγραφή Χμ ή μ
Πρωτεύουσα Ρέθυμνο 30 χμ
Αεροδρόμια Διεθνής Αερολιμένας Χανίων
Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου
90 χμ
110 χμ
Νοσοκομείο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου 30 χμ
Λιμάνι Λιμάνι Ρεθύμνου
Λιμάνι Χανίων (Σούδα)
30 χμ
85 χμ
Μεταφορές Λεωφορεία/Ταξί 500μ
Παραλίες Παραλία Πλακιά
Παραλία Σούδας
Παραλία Δαμνόνι
Παραλίες Αμούδι και Αμουδάκι
Παραλία Σκοινάρια
Παραλία Πρέβελη
0 μ
2 χμ
2,5 χμ
3 χμ
4 χμ
7 χμ
Δραστηριότητες Καταδύσεις στον Πλακιά
Ορειβασία στα φαράγγια Κουρταλιώτικο και Κατσιφού
Πεζοπορία διαμέσου των ελαιώνων της περιοχής
2,5 χμ
2,5 χμ
1 χμ
Αξιοθέατα Ο παλιός μύλος
Τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής Μύρθιος και Μαριού
Το μοναστήρι του Πρέβελη
2 χμ
2 χμ
7 χμ